Naisasialiitto Unioni on ajanut feminismiä vuodesta 1892. Yhdistyksen tavoitteena on naisten aseman parantaminen ja sukupuolisyrjinnän poistaminen. Yhdistyksen äänenkannattaja on Tulva-lehti, jonka viimeinen 14.10. julkaistu numero ylitti uutiskynnyksen: Lehden kannessa oli kuva paljaasta vaginasta.

Lehdessä, jonka kannessa on kuva vaginassa, ei ole mitään uutta. Oikeastaan kyseessä on katoava kansanperinne. Oman sukupuolisen heräämiseni aikaan 80-luvulla näitä kuvia oli sellaisissa joka pojan lukemistoissa kuin Jallu, Urkki ja Kalle. Lehtiä oli mukavasti saatavilla silloin muodissa olleen koululaisten paperinkeräyksen tiimoilta. Lehdistä sai myös rahaa kun ne jaksoi kiikuttaa antikvariaattiin. Yleensä vaihdoimme ne kylläkin Korkeajännitys-lehtiin.

Mutta palataan Tulva-lehteen. Minulla oli etäinen muistijälki, että olisin törmännyt vastaavaan aikaisemminkin feministi-lehden tiimoilta. Ja sitten muistin: Mustavalkoinen Naisasialiike Unionin julkaisema Akkaväki-lehti 80-luvulta. Siinä oli artikkeli ”Tältä näyttää vagina” ja koko sivun kuvassa oli ilmeisesti äiti ja pikkutyttö, jotka tutkivat vaginoitaan vierekkäin käsipeileistä katsoen. Näytin lehteä luotettavalle aikuiselle enkä nähnyt lehteä enää sen jälkeen. Luotettava aikuinen vain tokaisi ”aivan sairasta”

Feministeillä on jonkinlainen fiksaatio vaginaan, erityisesti sen kuvan painamiseen lehteen ja sen jälkeen toimittaminen pahaa-aavistamattomien lukijoiden silmien eteen. Nyt tämä perinteinen feministijulkaisujen tyylilaji osui tuulettimeen, enkä yhtään ihmettele. Lehdet ovat täynnä julkkisnaisten kertomuksia siitä, miten he saavat vastaavia kuvia miehiltä. Mikä on huono homma ja kertoo tietysti heteromiesten pohjattomasta pahuudesta.

Mutta mitä Tulva-lehden kansi kertoo feminismistä? Minulle ei mitään uutta. Nyt itse 49-vuotiaana luotettavana aikuisena totean: Aivan sairasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *