Facebook otti käyttöön vuonna 2014 amerikkalaisille käyttäjilleen mahdollisuuden valita sukupuolensa yli 50 eri vaihtoehdosta. Sittemmin vaihtoehdot ovat levinneet muihin maihin eri kielisine vastineineen. Sukupuolen valitsemisen lisäksi Facebook-käyttäjä voi valita myös pronominin, jolla haluaa itsestään puhuttavan. Tämä mahdollisuus on Facebookin mukaan vähentänyt loukkaava ja vääränlaista lokeroimista käyttäjien keskuudessa.

Ongelmaksi nousi kuitenkin varsin pian se, että osa käyttäjistä ei löytänyt itselleen oikeaa ja kuvaavaa vaihtoehtoa edes 58 vaihtoehdon joukosta, vaan alkoi vaatimaan Facebookilta oman sukupuoli-identiteettinsä tunnustamista. Niimpä Facebook päätti ratkaista ongelman lisäämällä sukupuolivalintaan tekstikentän, johon käyttäjä voi itse lisätä oman vaihtoehtonsa. Näin sukupuolivaihtoehdot kasvoivat kertaheitolla äärettömiin.

Suomenkielisessä Facebookissa omaksuttiin suoraan tekstikenttävaihtoehto, sillä monille englanninkielisille vaihtoehdoille ei ollut löytynyt suomen kielestä vastinetta. Samoin suomenkielisessä Facebookissa käyttäjä voi valita myös itsestään käytettävän pronominin. Kun itse liityin aikanaan Facebookiin, ei vastaavaa mahdollisuutta ollut, joten kävin tarkastamassa, että kuulemani todella piti paikkansa ja näin olikin.

Facebook perusteli uudistustaan aikanaan sillä, että jokaisen tulisi saada pystyä esiintymään Facebookissa täysin omana itsenään. Ajatus on kaunis, mutta miksi aikaisempi vaihtoehto “muu” ei sitten kelvannut? Yksinkertainen selitys on se valtava lobbaus ja palautteen määrä, jota Facebook on kohdannut 2010-luvun aikana. Viime vuosina olemme nähneet, kuinka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vaatimukset ovat saaneet suuremmat ja suuremmat mittasuhteet. Vaatimuksilta eivät ole välttyneet vessat, pukuhuoneet, erilaiset lomakevaihtoehdot tai edes sosiaaliturvatunnukset. Tiedättehän kappaleen “annoin pikkusormen, se vei koko käden”? Kysymykseni onkin, mihin saakka ollaan vielä menossa?

3 kommenttia

  1. Hei Viljami, montako sukupuolta sinun mielestäsi on olemassa? Kannatatko ajatusta, että esimerkiksi koulujen lomakkeissa sukupuolivaihtoehtoja on enemmän kuin kaksi (poika ja tyttö), esim “muu”? Tulisiko mielestäsi sukupuoli määrittää lomakkeissa biologisen sukupuolen vai sukupuoli-identiteetin perusteella?

    1. Author

      Moi Toni! Mielestäni sukupuolia on kaksi, mies ja nainen. Toki kokemus omasta sukupuolesta voi erota biologisesta tosiseikasta, mutta siihen syynä näkisin liian ahtaat käsityksemme miehuudesta ja naiseudesta. Ja toki mielestäni virallisissa lomakkeissa sukupuolen tulisi määräytyä nimenomaan biologisen sukupuolen mukaan.

      1. Kiitos vastauksesta Viljami.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *