Maailma yllättyi presidentti Trumpin ilmoituksesta vetää joukkonsa Syyriasta. Syyrian kurdit, jotka ovat muun maailman puolesta taistelleen hirmuhallinto ISIS:iä vastaan jätettiin kiitokseksi palveluksistaan suojattomaksi ja Turkki hyödynsi tilanteen välittömästi hyökkäämällä kurdialueille Pohjois-Syyriassa.

Trump oli vaalikampanjassaan luvannut vetäytyä niistä sodista, joissa USA:lla ei ole välitöntä kansallista intressiä. Toisin sanoen Trump on luvannut lopettaa maailman poliisina olemisen. Vaikka USA:n linjanmuutos on käynnistynyt jo presidentti Obaman aikana, ei EU ole lähtenyt nostamaan omaa valmiuttaan toimia sotilaallisesti ilman USA:n mukanaoloa.

Väite siitä, että Syyriassa tapahtunut tuli yllätyksenä kertoo lähinnä yllättyneiden huonosta perehtyneisyydestä ja analyysikyvystä. Tapahtumien kulku on ollut pääteltävissä Venäjän Turkin suurlähetystön verkkosivuillaan julkaisemasta Putinin puheenvuorosta 14.helmikuuta 2019 kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa presidenttien Putin, Erdogan (Turkki) ja Rouhani (Iran) tapaamisen jälkeen.

Siinä presidentti Putin mm. toteaa:

“We need to discuss how the situation might develop in northeastern Syria considering the well-known statements made by US officials about the possible withdrawal of US troops from there”

Tämä kolmikko (Venäjä, Turkki, Iran) pitää EU:n nöyränä uhkaamalla sitä yhdellä tämän päivän mahtavimmista aseista, pakolaisvirralla. EU on ollut kyvytön käsittelemään turvapaikanhakija-virtoja tehokkaasti päästämällä tulijat vapaasti vaeltelemaan läpi Euroopan. Eurooppa on myös tehnyt itsestään sotilaallisesti hampaattoman nojaamalla liikaa USA:an sotilasvoimaan ja laiminlyömällä oman, itsenäisen kyvyn toimia myös Euroopan ulkopuolella.

EU:n tuki kurdeille on typistynyt tuttuihin vetoomuksiin osapuolille lopettaa väkivallan käyttö. Näiden kolmen alueella toimivan valtion toimintatavat tuntien nuo vetoomukset ovat täysin merkityksettömiä. Kurdeja olisi voitu parhaiten auttaa tuomalla alueelle ajoissa EU-lipun alla toimivia rauhanturvajoukkoja. Koska näin ei ole toimittu on kurdien kohtalosta tulossa kova. Jotain voi päätellä siitä, että Turkin, Venäjän ja Iranin presidenttien yhteissä julkilausumassa 14. helmikuuta 2019 ei mainita kurdeja lainkaan.

Euroopan johtajien kädet ovat kovin pehmeät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *