Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen on linjannut, että kaikille koulun oppilaille tarkoitettua yhteistä joulujuhlaa ei voi järjestää kirkossa. Linjaus pätee myös silloin, jos tarjolla on vaihtoehtoinen joulujuhla niille, jotka eivät koe kirkkoa omakseen. Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun perusteissa todetaan mm., että koulun joulujuhla on osa opetusta, jonka tulee siten olla lain mukaan uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttamatonta. Ratkaisu koski joulujuhlan järjestämistä kouvolalaisessa koulussa.

Ratkaisu tuntuu käsittämättömältä, koska eduskunnan perustuslakivaliokunta on antanut lausunnon vuonna 2014, jolloin se totesi yksimielisesti, etteivät esimerkiksi juhlapyhien viettoon liittyvät jumalanpalvelukset tai muut vastaavat uskonnon harjoittamiseksi katsottavat tilaisuudet ole uskonnon ja omantunnon vapauden kannalta ongelmallisia. Perustuslakivaliokunta on myös tähdentänyt, että kristilliset juhlatraditiot kuten joulun virret ovat osa suomalaista kulttuuria, eivätkä ole uskonnon harjoittamista. Valiokunta on myös katsonut, että muitakin uskonnollista alkuperää olevia traditioita voi sisältyä koulun perinteisiin juhliin.

Suomalaiseen kristilliseen perinteeseen kuuluvat koulujen joulujuhlat, pidettiin ne sitten kirkoissa tai kouluissa. Näin on voitava olla myös tulevaisuudessa. Tämän kanteen apulaisoikeusasiamiehelle kuten monia muitakin kanteita on tehnyt Uskonnottomat Suomessa ry, joka nimensä mukaisesti pyrkii vaikuttamaan kaikkensa, että uskonnollisuus ja kristillisyys katoaisi Suomessa.

Meidän kristittyjen ja konservatiivien tehtävänä on estää tuo kehitys. Vaikka vähemmistöjen asema on toki päätöksenteossa huomioitava, niin nyt ollaan menossa liian pitkälle. Onneksi myös Kouvolan kaupunki ei ole vielä päättänyt, miten he reagoivat oikeusasiamiehen ratkaisuun. Kouvolan opetuspalvelupäällikön Kim Strömmerin mukaan “on aika iso asia, voidaanko kouluvuosi päättää joulukirkkoon”. Tähän asti kun on riittänyt, että joulukirkolle järjestetään vaihtoehtoinen tilaisuus, johon voivat osallistua ne oppilaat ja huoltajat, jotka eivät halua osallistua uskonnolliseen tilaisuuteen.

9 kommenttia

 1. Jos kristillisyys poistettaisiin, niin tilalle tulisi jotain muuta. Ei niin mukava edes pohtia, mitä?

  1. Valinnaiset vaihtoehdot:
   -Fanaattinen fiilis-perusteinen usko että CO2 lämmittää, vaikka mittauspohjaiset tilastot osoittavat ettei lämmitä.
   -Luciferin, Babhometin,.. palvonta
   -Greta on pyhimys ja enkeli, vaikka huopatossut hipoo maata
   https://www.youtube.com/watch?v=daafrFVAULA

 2. Mitä pahaa on kristinuskon opettamisesta,lohdutuksen ja toivon tuomisesta pienten lasten elämään? Eikö lapsen olisi hyvä tuntea olonsa turvalliseksi ja valoisaksi kun hän tietää, että on olemassa Jumala, jonka puoleen voi rukoillen kääntyä. Miksi kaikki vieraat opit ja kauhut voi vapaasti tuoda kouluihin muttei enää kristinuskon mukaista opetusta?

 3. Jos joulujuhla on lukukauden päätösjuhla rehtorin puheineen kaikkineen, sen oikea paikka on joko koulu tai joku muu sali, ja rehtorin vähintään kuuluu käydä pitämässä samat puheensa uskonnottomien juhlassa, kaikkea muuta ohjelmaa ei voine eri paikoissa kahdesti järjestää.

  Monesti juhla on myös tilaisuus, jossa oppilaat tuottavat sisältöä muille oppilaille. Se on tärkeä joukkoon kuulumisen kokemus, jossa ulkopuolisuuden valitseminen lapselle hänen puolestaan on aika kyseenalainen valinta. Ja siitä vaille jääminen vain kirkkoallergian vuoksi osoittaa poisjääjien vanhemmilta henkistä kypsymättömyyttä ja lastensa kuulumiskokemusten rajoittamista, varsinkin jos kyse on logistisesta pulmasta eli ettei koululla ole juhlaan soveltuvaa tilaa. Rukouksethan eivät ohjelmaan kuitenkaan voi edes kuulua, enempää kuin turistikierrokseen Pietarinkirkossa. 🙂

  Jos kyse taas on jostain muusta juhlasta, joululaulutilaisuudesta tms. kirkko paikkavalinta lienee parempi akustiikankin kannalta, yleensä.

 4. Kukaan ei ole kieltämässä joulukirkkoja, kunhan vastaava uskonnoton tilaisuus on myös tarjolla. Sen sijaan halutaan joulujuhlan olevan uskonnoton, kaikille sopiva.

  1. Onpa vaarallista. Kerran vuodessa muistellaan (?) pohjaa mille LÄNSIMAINEN elämänmeno ja jopa TIEDE perustuu. Ei siellä, joulujuhlassa, kukaan uskoon tule. Jos sitä pelkäät?

  2. Joulukuvaelma ja jouluvirret kuuluvat suomalaiseen jouluperinteeseen. Niitä voidaan myös koulun tiloissa esittää.

 5. Myös opetushallitus oli linjannut, että Enkeli Taivaan ,Suvivirsi yms voidaan esittää myös koulun tilojen juhlassakin. Kyse on joulujuhlasta,joka joulu sinänsä nimenomaan on kristillinen juhla. On huomattava, että myös esim.muslimit ovat antaneet oppilaidensa osallistua juhlaan. Kyse on enemmistön,ja suomalaisen koulun kulttuuriperinnöstä. Taas ovat asialla suomalaiset kotimaisen lähtöiset uskonnon vihaajat.Eivät edes esim.islamistit yms . Lisäksi,kirkko on myös ollut joustava “tavallisempien tapahtumien paikka” ympäri vuoden.Esim.laulukonsertteja akustiikan vuoksi ohjelmistolla,joissa ei ole kristinopin vastaisuus, vaikka ei olisikaan hengellinen sisältö.

  Eduskunnan oikeusasiamies/apulaisoikeisasiamies-järkeltelmästä ovat oikeat juristit perusteellisesti kokeneena kentällä sanoneet, että kyseessä on suorastaan roskajärjestelmä,jonka voisi lopettaa kansanverovaroja viemästä ja oikeustapuksia sotkemassa.-Ja huom! Oikeusasiamies antaa vain viitteitä ja näkemyksiä ,se ei nosta syytteitä.Kouvolan koulu voi jatkaa ihan mielensä mukaan. Samoin jos AVI- tuo joutava virasto- se ei voi kuin antaa lausunnon.Se ei nosta syytteitä.

 6. Nyt on joulupuurot ja -vellit sekaisin ?Eikö kristityksi itseään kutsuvan ihmisen pitäisi edes yrittää kokeilla rehellisyyttä ? Koulun joulujuhla on kaikille koulun oppilaille yhteinen tapahtuma ja joulukirkkoon menevät ne, jotka sinne haluavat. #uskonvapaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *