Vuonna 2008 yleistä asumistukea maksettiin 428 miljoonaa, vuonna 2018 maksettiin 1 489 miljoonaa ja kaikkiaan asumistukia maksettiin 2,1 miljardia. Onko kenelläkään herännyt ajatus että joku kuppaa järjestelmää? Kojamo on viiden vuoden aikana maksanut 243 miljoonan osingot, josta yli 130 miljoonaa euroa meni ammattiliitoille. Ruotsissa asumistuet ovat säilyneet 0,5 miljardissa, vaikka maassa asuu 10 miljoonaa asukasta.

Mikä on sitten suuren muutoksen taustalla? Yli kymmenen vuotta sitten asetettiin SATA-komitea uudistamaan perusturvaa. Se teki merkittäviä ehdotuksia, joita nyt maksetaan.

Vihreiden voimahahmo Osmo Soininvaaran ohjaama SATA-komitea arvioi raportissaan vuonna 2009, että Asumistuen muutosten yhteisvaikutus tuensaajien asumistukimenoissa olisi runsaat 12 milj. €. Raportin laadinnan aikaan vuonna 2008 yleistä asumistukea maksettiin 428 miljoonaa. Hallitus teki Sata-komitean mukaiset lakiesitykset 2014, joissa arvioitiin muutosten hintalapuksi oli 69 miljoonaa euroa. No lopulta kokonaishintalappu muutoksista olikin 360 miljoonaa euroa! Kelan tutkijoiden mukaan yleisen asumistuen kustannukset olisivat olleet vuoden 2016 alkupuoliskolla yhteensä 16–24 prosenttia pienemmät, jos vuoden 2015 lakimuutokset olisi jätetty tekemättä.

Miten 12 miljoonan arviosta kasvoi 360 miljoonan meno? Laskentaryhmään kuuluivat suuresti arvostamani henkilöt kuten Heikki Viitamäki (VATT) ja Pertti Honkanen (KELA). Ei se laskijoiden päästä ollut kiinni. Käytössä olevat laskentamallit eivät vaan pysty mallintamaan ihmisten käytöstä riittävällä tarkkuudella. Jos tuen rajoja poistetaan ja helpotetaan niin sitä sitten myös menee.

Sata-komitea esitti, että asumistuki yksinkertaistettaisiin niin, että suurin hyväksyttävä vuokra riippuisi vain asukkaiden lukumäärästä ja sijaintikunnasta. Yhteensovitus palkkatulojen kanssa olisi lineaarinen 32 prosentin vähenemällä. Samalla varallisuus poistettaisiin asumistuen harkinnasta. Voit saada asumistukea niin yksiöön kuin kartanoonkin, vain tulosi ratkaisevat. Lopulta asumistukeen tuli sama 300 € suojaosa kuin työmarkkinatukeenkin. Nämä yhdessä kasvattivat merkittävästi asumistuen kustannuksia.

Lopputulemaa Soininvaara kommentoi blogissaan, että “kenellekään ei pitänyt tulla yllätyksenä” kustannusten kasvu. Miksi sitten Sata-komitean arvio meni niin pieleen jos satojen miljoonien kustannusta yritettiin ajaa 12 miljoonan kustannuksena? Oliko se tahallista sumutusta vai vaan hyväuskoisuutta.

Toinen Soininvaaran elämään jäänyt ehdotus oli toimeentulotuen siirto Kelalle. Hän esitti sitä osana SATA-komitean työtä vuonna 2009. Sata-komitea ei sitä kannattanut, mutta loppuraportista ilmenee että nimenomaan Soininvaara esitti Kela -siirtoa. Vihreät pääsivät Kataisen hallitukseen 2011. Seuraavaksi Toimeentulotuki alkaa kummitella hallituksen papereissa säästölinjauksena vuoden 2013 rakennepoliittisessa paperissa. Tämä “säästölinjaus” kasvatti toimeentulotukea saavien kotitalouksien ja henkilöiden määrää noin 17 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Siihen meni vajaa sata miljoonaa euroa.

Uudistuksissa ei ollut kyse perusturvan euromääräisestä parantamisesta. Suojaosa asumistukeen teki pienestä työnteosta kannattavampaa, mutta siirsi kynnystä siirtyä kokopäivätyöhön. Varallisuusrajan poisto oli selkeä tulonsiirto hyvävaraisille. Samoin neliörajojen poisto oli täysin epäekologinen teko. Kuten myös opiskelijoiden siirto yleiseen asumistukeen on johtanut kustannusten kasvuun ja siihen, että kimppakämppiä lanataan puskutraktorilla alas.

Asumistukea maksetaan Suomessa muita pohjoismaita hövelimmillä perusteilla. Varallisuusrajat ja neliörajat tulisi palauttaa tukeen. Toimeentulotuen siirto Kelalle on osittain lisännyt asiakkaiden yhdenvertaisuutta, mutta kun tukea saa suoraan netistä sähköisten lomakkeiden perusteella, niin työvoimapalveluiden ja muiden henkilön työllistymistä edistävien palveluiden rooli jää uupumaan. Näin ei ole Ruotsissa eikä Tanskassa, vaan siellä toimeentulotukea saava henkilö joutuu välittömästi ponnistelemaan erilaisissa työllistymistä tukevissa palveluissa päästäkseen takaisin työmarkkinoille. Se on eduksi työttömälle itselleen.

Mielestäni perusturvan parantaminen tulisi tehdä yhdessä työvoimapalveluiden parantamisen kanssa. Jos vain netistä saadaan lisää rahaa niin ei se paranna työttömyyttä, eikä auta työttömyyden kanssa kamppailevaa henkilöä. Asumistuet nostavat efektiivisiä marginaaliveroasteita, ja siten työnteosta tulee vähemmän kannattavaa. Jos nostetaan perusturvaa niin samalla tulee huolehtia että vastapainoksi saadaan velvoittavia palveluita.

Näppinsä pelissä on myös vuokrataloyhtiöillä. Mitä enemmän asumistukea maksetaan sitä enemmän vuoratalot siitä hyötyvät. Kojamo on viiden vuoden aikana maksanut 243 miljoonan osingot, josta yli 130 miljoonaa euroa meni ammattiliitoille. Punavihreä kartelli pyörii ja veronmaksajat maksavat kustannukset. Osmo Soininvaara on ilmiömäinen osaaja. Hänen kokeilunsa ovat vain maksaneet suomalaiselle yhteiskunnalle satoja miljoonia.

4 kommenttia

  1. Totta on, että asumistukikustannus on iso! Mutta suurin syy tähän, on pääkaupunkiseudun kalleus! Miksi näitä pienituloisia, ei ohjata muualle Suomeen?

  2. Siksi, että pienituloisia tarvitaan tekemään Helsingissä tekemään huonopalkkaisia töitä.

  3. Eipä vaikkapa yksinasuva jonkin kartanon vuokria asumistuella maksa: “Yleinen asumistuki on 80 % _hyväksyttävien asumismenojen_ ja perusomavastuun erotuksesta. Kaikkein pienituloisimmilla ei ole ollenkaan perusomavastuuta. Jos hyväksyttävien asumismenojen määrä ylittää enimmäisasumismenot, tuen määrä lasketaan enimmäisasumismenojen mukaan.”

  4. Jos et pysty maksamaan asubtoa ilman ulkoista tukea, asut liian kalliisti. Kiva kun omista tuloista makselee kaikille kaikkia mahdollisia tukia, mutta kukaan ei ota vastuuta omista menoistaan vaan huutaa hyvinvointivaltion verukkeella lisää. Kaikiöle pitäisi saada kaikkea lisää, mutta kukaan ei tiedä mistä revitään tämä velkaantuvassa maassa. Tai ehkä se ei kiinnosta, kunhan itse saa sieltä kuuluisasta seinästä ja ehkä joku muu maksaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *